DZS: nastavak pada zaliha u industriji

Bez autora
Apr 29 2010

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u hrvatskoj industriji na kraju ožujka bile su manje za 8,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Tako je u ožujku deseti mjesec zaredom nastavljeno smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini, u ožujku ove godine u odnosu na veljaču, zalihe su manje za 3,8 posto. U usporedbi sa stanjem prosječnih zaliha gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u 2009. godini, na kraju ožujka ove godine zalihe su bile su manje za 4,6 posto. Statistika prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da su na godišnjoj razini, prema ožujku 2009. godine, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima smanjene u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 36,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 23,1 posto, energije za 18,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,8 posto te intermedijarnih proizvoda za 0,5 posto.

DZS: nastavak pada zaliha u industrijiZalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u hrvatskoj industriji na kraju ožujka bile su manje za 8,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prvi su rezultati koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Tako je u ožujku deseti mjesec zaredom nastavljeno smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj razini, u ožujku ove godine u odnosu na veljaču, zalihe su manje za 3,8 posto.

U usporedbi sa stanjem prosječnih zaliha gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u 2009. godini, na kraju ožujka ove godine zalihe su bile su manje za 4,6 posto.

Statistika prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da su na godišnjoj razini, prema ožujku 2009. godine, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima smanjene u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 36,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 23,1 posto, energije za 18,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,8 posto te intermedijarnih proizvoda za 0,5 posto.

Prema područjima djelatnosti, zalihe su na godišnjoj razini u rudarstvu i vađenju porasle za 21,7 posto, dok su prerađivačkoj industriji smanjene za 10,1 posto.

Unutar prerađivačke industrije, zalihe u proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je udio u industriji 23,05 posto, na kraju ožujka bile su manje za 18,3 posto u odnosu na isti mjesec godine prije.

Zalihe u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (koje u industriji imaju udio od 11,3 posto) smanjene su za 13,4 posto, a u proizvodnji pića (udio od 10,36 posto) za 2,3 posto.

Značajan pad zaliha zabilježen je i u proizvodnji odjeće, za 29,7 posto, te proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 24,9 posto.

Istodobno su zalihe u preradi drva i proizvoda od drva i pluta, čiji je udio u industrijskoj proizvodnji 7,23 posto, povećane za 21 posto, a rast zaliha zabilježen je i u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 5,4 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 1,9 posto, proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 7,2 posto, proizvodnji proizvoda od gume i plastike, za 7,8 posto itd.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik